Fly

Flyhistorie på TimeWinder

Mennesket har altid drømt om at flyve, og i kølvandet på de teknologiske fremskridt i slutningen af 1800-tallet, fulgte flyvningens pionerer. De tidligste var rene vovehalse, der i kapløbet om at komme først og opnå berømmelse, kastede sig ud i en frygtsom leg med liv og død. I 1903 foretog brødrene Wright verdens allerførste veldokumenterede flyvning. Herhjemme var vores egen danske opfinder Ellehammer blandt Europas første, idet det lykkedes ham at "flyve" hele 42 meter i 1906.

De tidligste flyvemaskiner havde oftest flere vinger og kaldtes bi- eller triplaner (to eller tre sæt vinger) Under 1. verdenskrig gik flyvning fra et være "legetøj" for vovehalse til at blive et værktøj i krigsførelse med stor betydning. Mest kendt er nok "Den Røde Baron" fra 1. Verdenskrig: Baron von Richthofens ildrøde Fokker Dr.I. Under og efter 1. verdenskrig gik flyteknologien derfor ind i en rivende udvikling både hvad angår aerodynamik, lettere og mere ydedygtige motorer samt flaps og bevægelige vingeforkanter.

 

2. verdenskrig pressede flyvningens udvikling yderligere frem. Udviklingen af store bombefly lærte flyfabrikkerne at "bygge stort", og sammen med jetmotoren havde fabrikanterne nu redskaberne til at skabe de store passager-jetfly som blev grundlaget for 1960'ernes eksplosive vækst i den civile luftfart.

TimeWinder vil, med besøg af mere end 15 veteranfly, byde på eksempler på udviklingen indenfor flyvningens historie. Derudover vil der blive fremvisning af flymotorer på landjorden - bl.a. kan du opleve en Merlin Spitfiremotor fra 1941 blive opstartet på programsatte tidspunkter alle tre pinsedage. 

 

Kommer du flyvende? - læs mere herunder:

Veteranfly

Invitation

Flyvende gæst

Invitation

Information

Aerodrome