Murens fald - 30 år

Check Point Charlie

Berlinmurens fald - 30 år

9. november 1989 kl. 18.57 kom pressemeddelelsen, som mange havde ventet på: DDR ville lempe på rejsereglerne for østberlinerne og det forlød, at muren ville blive åbnet. Klokken 23.30 måtte grænsesoldaterne give efter for de tusindvis af begejstrede østberlinere, der var mødt frem ved grænseovergangen på Bornholmer Strasse. Dette blev en historisk oplevelse, som i 2019 har 30 års jubilæum.

Østblok, koldkrig og to-takts motorer på TimeWinder 2019

I 2019 er det 30 året for murens fald og selvom dette altså skete i 1989 – og derfor er en nyere begivenhed ifølge TimeWinders tidsperiode fra 1875 til 1975, så betød det afslutningen på opdelingen af et Europa i øst og vest. Øst for jerntæppet havde men naturligvis også biler, men med motorer i en kategori for sig, da de allerfleste var konstrueret efter to-takts princippet.

To-taktmotoren indgår derfor som et særtema i køretøjsudstillingen og TimeWinder opfordrer alle med to-takt under motorhjelmen til at finde vej til Halsnæs i pinsen: Wartburg, Trabant, Volga, Barkasse, Moskwich, Jawa og MZ, kom bare an!  

For at sætte den rette scene opfører TimeWinder en “mur” - med hovedadgang ved et Check Point, Charlie som er den gamle grænse mellem øst og vest. Omkring muren vil der være, en amerikansk, en britisk, en fransk og en russisk zone hvor udvalgte køretøjer fra disse lande får plads. På militær siden kaldes murens levetid for koldkrigstiden, og netop denne periode lægges der vægt på i militærområdet med ‘isenkram’ fra den tid og levende historieformidling.  

Køb billet til TimeWinder

Meld til som udstiller