TimeWinder, del af Det Europæiske År for Kulturarv 2018

TimeWinder, del af Det Europæiske År for Kulturarv 2018

TimeWinder 2018 er historien om vores fælles kulturarv, bundet sammen på tværs af generationer og på tværs af Atlanten. Det er levende historieformidling og vidnesbyrd på den industrielle revolution og udvikling og det sker lige for næsen af os.

Vores kulturarv er et uomtvisteligt bevis på menneskets udvikling og dannelse gennem tiden. Kulturarven former vores identitet og den måde vi lever vores liv. Den omringer os hvor end vi vender vores blik, ikke kun i litteratur og kunst men i brugsgenstande der er opstået af århundreders arbejdsgange og behov. Det er derfor vigtigt at få kendskab til historien, viden om hvordan en genstand fungerer og hvorfra den er opstået.

Som del af EYCH2018 tager TimeWinder afsæt i 100 års mekanik- og kulturhistorie, fra 1875-1975, og lader de besøgende opleve den mekaniske kulturarv helt tæt på. Det vil være muligt at opleve dampmaskiner der med deres enorme styrke og imponerende udseende er inspirationskilden til kulturfænomener som Steampunk, dystopiske højborge og sagnomspundne filmuniverser. Bilens historie vil kunne følges fra den første automobil fra Carl Benz, fra 1880erne, over Fords klassiske Ford T til bilen som multifunktionelt køretøj, campingvogn og symbolet på frihed. Perioden byder også på flyvningens historie, og på TimeWinder hyldes denne med deltagelse af mere end 20 veteranfly. TimeWinder er også muligheden for at opleve europæisk krigshistorie med levendegørelse af scenarier fra både 1. og 2. verdenskrig, der begge er de vigtigste eksempler for væsentligheden af at lære om og af kulturarv så vi kan udvikle os som mennesker og individer.

De to verdenskrige er også, til dels, grundlaget for valget af årets tema på TimeWinder 2018, Amerika. På grund af den europæisk migration, omkring århundredeskiftet og, især, den første halvdel af det 20. århundrede til Amerika, rejste mange mod drømmen om en bedre fremtid og muligheden for at bryde med de sociale mønstre man kom fra. Derfor flyttede mange nytænkende opfindelser med og skabte et samfund bygget op om behovet for nye produkter. Den rivende udvikling der skete i USA nåede helt tilbage til Europa hvor fascinationen over amerikanske og udenlandske varer skabte en uligevækt i produktionen i Europa. I lande som Danmark opstod foreninger som 'Dansk Arbejde' med det formål at mindske importen af udenlandske varer og øge stoltheden over at kunne producere dansk. Efter 1. verdenskrig, i en tid hvor Europa lå i ruiner, blev der åbnet op for at booste samhandlen mellem Europa og USA for derigennem at understøtte Europa og genopbygge det på ny. Dette skete blandt andet med samlefabrikkerne hvor amerikanske biler blev samlet til salg i Europa. Selvom dette ikke var nok til at få Europa på fode igen har det, sammen med Marshall- hjælpen efter 2. verdenskrig har været med til at forme Europas historie og velstand helt frem til i dag.

På TimeWinder 2018 bindes den Europæiske og Amerikanske kulturhistorie sammen og formidles til alle kroppens sanser så historien står lyslevende som den gjorde det for 100 år siden. Besøg os i på Grønnessegaard gods, 19. -21. Maj 2018 

#EuropeForCulture

OUR HERITAGE: WHERE THE PAST MEETS THE FUTURE