Vintage Spejderlejr

I Baden Powells fodspor 

I forbindelse med TimeWinder Nostalgidage er et nyt begreb opstået: Vintage-spejder. I år vil 120 spejdere ligge i lejr anno 1910-1918. Temaet for årets lejr handler nemlig om spejderbevægelsens allertidligste udvikling i årene op til, under og efter første verdenskrig. Denne kommer til at vende op og ned på den temmelig militaristiske tilgang til ungdomsarbejde som bevægelsen praktiserer i 1910’erne. Spejderne kommer både til at dyste i gamle idræts lege, stokkekamp og eksercits. Lejrens titel er Orienter dig bagud - bevæg dig fremad! 

Om TimeWinders Vintage-spejderlejr:
Spejderbevægelsen har eksisteret siden 1907. I Danmark har der været spejdere siden 1909. Vi kommer ikke udenom at spejdere har været en synlig del af hverdagsbilledet langt det meste af TimeWinders tidsperiode, og har haft en nævneværdig effekt på samfundet og involveret enormt mange børn og unge i den tid. Der er rigtig, rigtig mange mennesker, der har prøvet at være spejdere, og om de har været det i kort eller lang tid, har de fleste enten gode minder, flagrende røverhistorier eller i det mindste ideer om hvad spejder for en størrelse. Derfor er det helt naturligt - måske endda indlysende - at der skal være spejderlejr på TimeWinders nostalgitræf i pinsen.

I år bliver tredje gang med vintage-spejderlejr på TimeWinder. Hvert år vælger staben et tema, og hvor vi allerede har været omkring både verdens første spejderlejr i 1907 og Spejdernes Hjælpekorps under Anden Verdenskrig.


I år er temaet faldet på Spejderbevægelsen omkring “Den Store Krig”, hvor en meget ung bevægelse ikke alene skulle finde sine ben og slå sine rødder, men også forholde sig til et enormt, internationalt vokseværk i en verden, der ændrede sig hurtigere end de fleste kunne følge med. Vi vil gøre vores bedste for at gøre alle vores aktiviteter bliver interessante både for vore lejrgæster at deltage i og for TimeWinders gæster at kigge på.

På de tre dage vi er der, vil vi se den tidlige militaristiske og romantiske del af spejderlivet, vi vil se hvordan den store krig rystede kraftigt ved den opfattelse og vi vil se hvordan en mere beredskabsorienteret og humanistisk dagsorden vandt frem. Kort sagt: Oplev på tre dage hvordan spejderbevægelsen gik fra Baden Powells 'børnesoldater' til at blive verdens største fredsbevægelse! - Vel mødt - og vær beredt! 

Om årets lejr:
På årets Vintage-spejderlejr vil de deltagende spejdere få lov at prøve kræfter med spejderlivet, som det så ud omkring første verdenskrig.


Vi skal kombinere sjov, fantasi og udfordringer med gammeldaws firkantethed og snorlige rækker. Vi vil gøre vores bedste for at gøre alle vores aktiviteter bliver interessante både for vore lejrgæster at deltage i og for TimeWinders gæster at kigge på.

Vi kommer til at opleve forsvar i form af  stavkamp. Vi kommer til at prøve kræfter med forhindringsbaner, der giver indtryk af turen gennem ingenmandsland ved vestfronten.

Vi vil enten elske eller afsky de måltider, som kunne lade sig gøre under åben himmel i 1910’erne - uden køl. Uanset om du er lejrdeltager eller gæst så bemærk: Staben tager sig hjertens gerne tid til at vise rundt, forklare og fortælle røverhistorier: Vi er SÅ klar! 

Lejren er tværkorpslig.