Nyhedsvisning

Den sørgede for brændstof til flyene under anden verdenskrig

Shell Fueltruck ankommer til Grønnesse

Shell Fueltruck ankommer til Grønnesse netop før årets første infomøde for frivillige. Næste infomøde er 28.april kl. 15-17 på Grønnessegaard.

Fabriksfoto af Mk. V fra 1940

Shell Fuel Truck på Danmarks Flymuseum

Annonce fra 1941

Annonce fra 1944

 

Den sørgede for brændstof til flyene under anden verdenskrig

TimeWinder: Årets første udstillings-genstand er ankommet til Halsnæs. Det skete i lørdags netop før det første af to informations møder for nye frivillige på TimeWinder nostalgidage gik i gang. 

Tankvogn til flybrændstof

Der er tale om en 3-hjulet tankvogn af typen 'Aircraft Fueller Mk. V' som blev fremstillet af firmaet Thompson Brothers (Bilston) Ltd. fra 1936 op til slutningen af 2. verdenskrig. Efter krigen blev mange brugt på mindre lufthavne i England, og en har altså også fundet vej til Danmark. Køretøjet har gjort tjeneste på Københavns Lufthavn, Kastrup. Efterfølgende har det været opmagasineret på Egeskov Slot og senere ved Shell på Esbjerg Lufthavn. Herfra kom den til Danmarks Flymuseum hvor den i 2009 gennemgik en omfattende restaurering. 

Tankvognen er udstyret med en standard Ford 10 motor og er yderst manøvrerbar grundet sit 3-hjulede design. Brændstoftanken er delt i tre kamre: To til forskellige typer brændstof, og en centralt placeret tank til olie. Vognens kapacitet er 550 gallons (2081 liter). 

Fly-området udvides

Tilskud fra Halnæs kommunes visionspulje samt et sponsorat fra Shell Aviation har muliggjort udvidelser af flyområdet på TimeWinder. Danmarks Flymuseum er hovedaktør og får følgeskab af op mod 20 privatejede veteranfly fra både ind- og udland.

Flyene vil kunne opleves helt tæt på når de letter og lander fra Grønnessegaards landningsbane som i pinsen omdøbes til 'TimeWinder Aerodrome'. I Pilot Loungen kan der stilles spørgsmål til piloterne om både flyvning og fly. Flyene vil også komme til at danne kulisse i luften ved de militærhistoriske shows og der arbejdes nu på ekstra overraskelser i Aerodromen...

Fly-tankvognen vil kunne opleves på TimeWinder Aerodrome i pinsen takket være Danmarks Flymuseum (udlån), Køge Autotransport (Tranport) og Point S i Frederiksværk, der har lovet at give motoren et kvik-eftersyn samt sørge for nye dæk så tankvognen er 'fit for fight' inden pinse.

 

Køb billet til TimeWinder    

Online rabat til og med 12. maj